Исландия – тихата революция

Забележка: Текста е взет от http://saprotiva.org/islandiya-tihata-revolyutsiya/; целим само разпространението на информацията 🙂

В Исландия, хората накараха правителството да подаде оставка, банките виновни за кризата бяха национализирани и беше решено да не се изплащат създадените от тях дългове към Великобритания и Холандия, поради лошите им финансови политики. На публична гражданска асамблея хората решиха да променят и създадат нова конституция. Найс, а?

И всичко това бе направено по мирен начин. Цяла ненасилствена революция срещу силите, виновни за сегашната криза.

Точно затова нямаше никаква публичност през тези две години: какво ли щеше да стане, ако и другите страни членки на Европейския Съюз бяха последвали примера на Исландия? А, ако това бяха направили гражданите на САЩ?

Ето и фактите накратко:

2008 г. Централната банка е национализирана, кроната се обезценява и стоковите борси спират работа – страната е в банкрут.

Същата година гражданите протестират пред парламента и успяват да свалят министър-председателя и целия му кабинет, насрочени са нови избори.

Страната е в лоша икономическа ситуация. Законопроект предлага изплащането на дълговете към Великобритания и Холандия за 3,500 млн. евро да станат в следващите 15 години с 5,5 % лихва.

2010 г. Хората излизат на улиците, настоявайки за референдум. Януари 2010 президента спира законопроекта и обявява публична среща с референдум.

През март, на референдума е приет отказа от изплащането на дълговете, с 93% гласували „за“. По същото време правителството продължава разследването на виновните за кризата, като са задържани много изпълнителни директори и банкери.

Интерпол издава заповед, която принуждава всички замесени да напуснат страната.

Чрез тази криза се сформира асамблея, която да пренапише конституцията, като заложи и научените уроци (тя ще замени сегашното копие на датската конституция). Избрани са 25 граждани без каквито и да било политически връзки от 522-ма кандидата, за които единствено изискване било да са пълнолетни и да имат подкрепата на 30 човека.

Конституционната асамблея започва през февруари 2011 г. до сега, „карта магна“ от препоръките на други асамблеи се разглеждат из цялата страна. Конституцията трябва да бъде одобрена от сегашния парламент на Исландия и от следващия законно избран.

Накратко за исландската революция – оставка на цялото правителство, национализация на банките, референдум, на който хората да могат да вземат икономически решения, даване на съд на виновните, пренаписване на конституцията от хората.

– Crowz Eye via Debi Samuels

Моля споделете това. То може би ще помогне на хората борещи се за по-добър свят.

Реклами
Публикувано на Исландия. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s